Nagyon alapos leírások.Én is így emlékszem gyermekkoromból,sőt több munkában részt is vettem.Szeretném a képeket letölteni,ha szabad.én csak koca számitógép használó vagyok. ha kérhetném a képek elküldését emailben Cím:maria.barcsi@gmail.com Köszönettel
Ahogy mi dolgoztunk
2013.01.28 13:37
„Dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
úgy érdemes”
(József Attila )
Ahogy mi dolgoztunk.
Gergely napig ( március 12) már elkészült minden eszköz, amire szükség volt a földeken. Volt elég krumpli szedő kosár, kapa, kasza nyél. Pótolták a gereblék ( gereblyék) fogait, a szekér alkatrészei is fölújításra kerültek. Már csak az időjárástól függött mikor lehet kezdeni a mezei munkát. A férfiak többször is kimentek megnézni, hogy milyen vizes a talaj, nehogy egy nappal is késlekedjenek. Nekem ilyenkor feladatom nem volt, mert még hideg volt a mezőn egy kis gyerek számára, és a munkák is olyanok voltak, amelyek inkább a férfi erőt követelték. A nagymama és édesanyám is otthon maradhatott még. De azért a készülődésnél bámészkodtam egy kicsit. Fontos volt nekem mindent látnom. A nagypapa egész télen arról beszélt mit, miért csinál. Hát ellenőrizni kellett, hogy az úgy van- e, és izgultam is, hogy minden, amit télen készített megfelelő legyen a gyakorlatban is. Fölkerült az iga az állatok nyakába, a deszka, amire ráültek a fogat hajtók, sok ruha, használt takarók és nagykabátok és a borona, ami a föld fésűje volt. Azzal kellett megfésülni a földet, mint reggel az én hajamat, hogy azok a szálak, amik nem oda valók kifésülésre kerüljenek. Így magyarázta a papám. Biztos jó volt minden, mert elindult a mi kis szekérfogatunk a két tehenünkkel a mezőre, a Hő-he vezér szó és a szokásos „Na induljunk a Jézus szent nevében „ elhangzása után. A bakon, vagy a nagypapa, vagy édesapám ült. Délben nem jöttek haza csak szürkületkor. Kaptak a tehenek finom szénát, friss vizet és a nagypapa megelégedetten „tájékoztatott”, hogy rendben volt minden. Örültem a közelgő tavasznak és vártam, mikor ülhetek föl a szekérre és mehetek a családdal együtt a határba. Főleg az Árokhátra szerettem menni. Mesébe illő volt, a falutól távol, közel az erdőhöz az a ház ahol a Dóczi bácsiék laktak, és még a kislányuk neve is Piroska volt. Ha észrevette a Dóczi bácsi, hogy én is ott vagyok a szülőkkel a mezőn, behívott, meghintáztatott a diófára rögzített hintán, friss vizet húzott föl, megkínált egy, egy szál sárgarépával, kerékrépával, karalábéval. Ő kertészkedett. Az Ilonka néni, a felesége minden reggel elindult friss áruval Nickre és a környező falvakba, vitte a zöldségeket és kiabálta „ Friss, zöldséget, sárgarépát, krumplit ……. vegyenek!” Menedéket is kaptunk ebben a házban. Előfordult, hogy akkora eső volt, hogy nem mertünk haza indulni. Az eső elöl hozzájuk menekülhettünk.
A férfiak ezután már rendszeresen jártak a mezőre, készítették elő a talajt és vetettek. Amikor vetéshez készülődtek a vetőgépet a szekér után kötötték, a szekérre pedig zsákokba a vetőmag került. A vetőmagot mikor lehozták a padlásról még gondosan kiszelelték, hogy minél tisztábban kerülhessen a földbe. Amikor lengedezett a szél jó magasról egyik zsomborból a másikba öntötték, úgy tisztították. A vetőgép után valakinek gyalogosan járni is kellett, ellenőrizni hogy nem fogyott e ki a mag, mert a papa szerint akkor hibádzik majd a sor.
Egyik este a szokásos esti megbeszélésen, arról volt szó, hogy krumpli ültetés lesz a holnapi nap. Én is föl voltam szólítva a munkára. Másnap reggel a nagypapa befogta teheneket , édesapám fölrakta a vető krumplit a szekérre, a tetejébe meg minket, gyerekeket kisvödröstől együtt. Indultunk a Deckibe ( úgy intézték, hogy a krumpli föld és a veteményeskert gyalogosan hamar elérhető legyen az ebéd készítésekor). HIK, HAJSZ ( jobbra, balra) Édesapám már kilyuggatta a krumpli helyét, én meg szorgalmasan dobtam a kiválogatott apró krumplit bele. Többször kisétáltunk megnézni, mikor hajt már, hisz azt láttam a családban mindenkitől, hogy örült a munkája gyümölcsének.
A kukorica mikor már akkora volt hogy szépen meglátszott a sora, a nagymamával babot és tököt ültettünk. Meg volt, hogy hányadik sorba, és milyen távolságra ültessük a magot. Amikor megérett a bab, arra már a kukorica igen magas volt, és gondot okozott megtalálni. A bab szedése nehéz volt. Nagy melegekben kellett szedni. Gazhordó ruhába szedte a nagymama és a hátán hozta haza. Még otthon is volt vele munka. Mikor megszáradt cséphadaróval kiverte a hőléből a szemet. Megválogattuk és teknőben tovább szárítottuk. Így kerülhetett szellős zacskókban és finom téli eledelül szolgált a családnak.
A következő munka már a kapálás volt, amit főleg az asszonyok végeztek. Mi is jelen voltunk az öcsémmel a föld végén. Persze a gazhordó ruhán játszottunk. Mihelyt kiértünk a mezőre már éhesek, szomjasak voltunk. Erre édesanyám számított, mindig tele bugyorral mentünk a mezei étkezdénkbe.
A legfontosabb és a legérdekesebb munka az aratás és a cséplés volt.
Minden, ami termett a földeken a család és állatai eledele volt, de az aratás mégis csak a mindennapi kenyerünk alapanyagának, a búzának, a betakarítása volt. Nagy előkészülettel járt.
Édesapám előző este ráült az üllőre, kikalapálta a kaszát és a sarlót. A kaszakövet előkészítette a tokmánnyal együtt, hogy abba majd víz kerüljön az élezéshez. Édesanyám a devizsont (demizson )mosta. A nagypapa a gereblyéket ellenőrizte. Korán reggel indultak aratni. Mi a nagymamával, aki a kiadós arató ebédeket főzte, csak délután mentünk utánuk. A látvány, az lenyűgözött. A hatalmas búza tábla, ahogy rásütött a nap, gyönyörű volt. Hát, amikor megláttam édesapámat, ahogy a hosszú lábával előlépett, kezével megemelte a kaszát és szép egyformán vágta a kalászt. Édesanyám marokra szedte azt, és a nagypapa által készített kötélbe belefektette. A nagypapa pedig egy kötőfával kötötte utánuk a kévéket. Édesanyám kérte édesapámat, hogy ne vágjon akkora rendet, mert nagyon nehéz neki követnie. Akkor meg is fogadta azt, de aztán újból belelendült és a maga módján jól meghajolt, és talán még nagyobb rendet is vágott, mint előtte. A nagymamának a kéve hordás jutott. Mikor nagyobb voltam én is ebben a munkában szoktam segíteni, és a gereblyézésben. Minden kalászt igyekeztünk fölgereblyézni, nem maradhatott a földön semmisem.
Este a kévéket kepébe összerakták, amik keresztet alkottak. 18 darab kéve volt egy kereszt. Minden este megszámolták és örültek napi teljesítményüknek. Így zajlott ez évről évre, napról napra.
A soron levő fontos esemény a takarulás volt. Az úgy történt, hogy összefogtak a gazdák és sorba mindenki földjéről behozták a gabonát. Ki tehénszekérrel, ki lovas fogattal segített. Volt akinek nagyon hosszú takaruló szekere volt . Rudalókötéllel és rudalófával kötötték le a kévéket. Mindig azt csodáltam, hogy milyen magasan ülnek a kévék tetején. Mikor befordultak az udvarunkba, megálltak a körte fa alatt, „ megdézsmálták a körtét „ és jó ízűen fogyasztották azt. A Firisz Lajos bácsi nekünk, gyerekeknek is dobott le egyet, kettőt. A szekerekről a kévéket vellával (villával) dobták és az asztag tetején lévő bácsik ügyesen elkapták és abból házikó alakot raktak. A házikónak még volt teteje is, amit szalmával terítettek le, hogy ne ázzon meg a gabona. Addig a háznál ékeskedett ez az érdekes építmény, míg a masináló ( cséplő) brigád a mi udvarunkba nem költözött.
A Laki utcai cséplőgéphez ( ami, azt hiszem a Németh Jóska (Németh gipész) bácsié volt) a brigádot édesapám szokta toborozni. Olyan nagy munkát nem jelentett a toborzás, mert évek során kialakult, kik szoktak együtt dolgozni, kire lehet számítani. A brigádban pontosan meg volt kinek mi a feladata. Kellett a szervezettség, mert házról házra jártak, sokat költöztek. Olyankor az eszközöket pótkocsi szerűségben szállították, hogy az új helyre érkezve, minél gyorsabban tudjanak dolgozni. A gazdák mennyiség után fizettek, a költözés szinte ingyen munkának számított. A cséplési díjat nem egyforma arányban osztották el, hanem a munka nehézségi foka szerint. Más mennyiség járt a zsákolónak, a szalmakazalon lévőnek és más a lányoknak, akik a pelyvát és a töreket polyában hordták a gép mellől. Maga a cséplés látványos és csodaszép volt egy magamfajta kislánynak. A nagypapa meséjéből valóság lett. Nézd meg, mondta ő, hogy a kenyér születésének az útja most milyen szakaszába érkezik. Mert kislányom a kenyér születik, tudod mutattam azt a kis szemet, amit az ősszel elvetettem, a sást is, amit behoztam megszenteltetni, a kalászt is, amit learattunk. Ha sikeresen végzünk a masinálással már fedett helyen lesz a termés és vihetjük majd a laki malomba.
Megérkezett a hatalmas gép az elevátorral, amit traktor húzott. Mindenki szorgoskodott. Hipp hopp már stabilan állt és indult a munka. Föl az asztag tetejére, dobás a kévét az etetőnek, amit a kévevágó kibontott a kötélből, és a gép gyomrába került. Az etető szép egyenletes mozdulattal, széttárva karjait engedte a kalászt az útjára. Az eleváter (elevátor) a szalmát hordta, amiből hatalmas kazal keletkezett az udvarunk másik oldalán. Nagyon magasan voltak a bácsik. Külön attrakció volt, amikor lecsúsztak délben a kazal tetejéről, hogy az ebédjüket elfogyasszák. Kedvenc nyári foglalkozásom volt, hogy édesapámnak uzsonnát és ebédet vigyek az éppen soron lévő házhoz. Édesanyám egy fosztás cekkerbe pakolt. Tudta, hogy egy kicsit nagyobb adagot kell készítenie, mert akármennyit ettem otthon, édesapám maradéka, az mindig jobb ízű volt. Van egy fényképem is abból az időből. A képen édesapám a gép mellet a zsákoló, mérlegelő, feladatokat látja el. Fölkerült a gabona a padlásra. Ha sütött a nap fölhúztuk a sindőket (cserepeket) és megforgattuk a gabonát a padláson. Az asztag helye másnap üres volt. A nagypapa nyugtázta : most az állatok téli eledele a széna kerül a helyére.
"Nagy segítség" voltam még a forgatáskor, győjtéskor,( gyűjtés) amikor petrencébe raktuk a szénát. Én voltam a gereblyéző. Lótottam, futottam a kis gereblyémmel. A nagypapa látva szertelenségemet odahívott és az ujjaival jól összekócolta a hajamat. Ezt csinálod a szénával. A kezembe is maradt hajad és a földre is hullott, a szénával is ugyan ez történik. Vigyázz minden szálra, mert ami megtermett azt meg kell becsülni. Télen az állatok meghálálják, ha jól végzed munkádat. A következőkben „öregesen” a nagypapát utánozva végeztem a feladatomat.
A paraszt családoknak a kenyér után a legfontosabb táplálékuk a krumpli volt. Most a krumpli szedés „protokolját” idézem föl emlékeimben. Reggel a szekér megtoldásához szükséges tartozékok : a suber, a vendígoldal, (vendégoldal) a krumpli szedő kosár, no meg mi, gyerekek az étkekkel, ívó vízzel és egy sereg ruhával együtt kerültünk a szekér aljába. A férfiak feszegettek a gombos vellával,(villával) az asszonyok szedték a krumplit és hordták a megtoldott szekérre. A vendígoldal, amit a lőcsbe akasztottak az is arra volt jó, hogy minél magasabbra lehessen megrakni a szekeret. Haza a krumpli tetején érkeztünk. A kamrába került a termés. Az aprajából főzött a nagymama a tikoknak, (tyúkoknak) és a családnak is finom sült krumpli volt a vacsora.
A kukoricaszedés. Nem kombájnnal történt akkor még. Az egész család összefogására volt szükség ebben a munkában is. Szintén magasított szekérrel mentünk. Beálltunk a sorokba és fosztásával együtt törtük a kukorica fejeket. Az oldalunkra kötött zsákba, vagy gaz hordóruhába raktuk, majd a szekérre került. Mikor megtelt a szekér a kukoricát kupacba szedtük. A férfiak levágták a kukorica szárt és úgy csináltak kupac helyet. Este a megrakott szekérrel indultunk haza. A kukorica a színben kötött ki. Mikor már több szekérrel is haza került a termés kezdődhetett a kukorica fosztás. Szomszédok, jó ismerősök érkeztek és késő estig, diskurálva, poharazgatva folyt a munka. Mi gyerekek a kupac tetején teljesítettünk szolgálatot. Onnan kellett a kukoricát a fosztók elé juttatni. Ez a lábunkkal motollázva történt a kelletténél több alkalommal. Minden kukorica fejet nem fosztottak meg a csuhéjától, mert édesapám fölfonta egy erős drót huzalra, amit a meggyfára, és a barackfára akasztott. Egész télen a szép sárga kukorica oszlop díszítette az udvarunkat. A meg fosztott fejek a szín padlására kerültek. Egyik reggel, alig hogy kiment a nagypapa a reggeli etetéshez már jött is vissza. Mondta: Leszakadt a nagy súly alatt a pajta padlása. Sírt, jajveszékelt a nagymama. A nagypapa csak annyit mondott. Adj hálát az Istennek, hogy ez nem tegnap este történt, amikor a családunk még ott tartózkodott. Aznap ácsmunkát végeztek a férfiak és újból rendelkezésünkre állt a termény tároló, aminek az aljában volt a szecskavágó, a marharépa daráló, és oda készítette be a nagypapa télen a szénakazalból kivonyogózott szénát is, hogy ne legyen havas az állatoknak.
A kukorica szárról még nem is írtam. A kukorica behordása után a kukoricaszár vágás következett. Rövid nyelű kapával vágták, kévékbe kötötték, és magasra rakva szekéren hazahozták. Az udvar végében volt a helye. A diófákat, szilvafákat sátorszerűen körberakták. Mindig hagyott a nagypapa egy kis rést, hogy oda bebújhassunk. Mókás ősz végi játék volt ez. Nálunk akkor rőzse kerítés volt mindkét szomszéd felől. Még a mellé is kukoricaszár került a hófúvás ellen, és a hidasokat is körberakták, hogy télen melegebb legyen az állatoknak. Került még szár a verem tetejére, a tikház mellé is. Télen az állatok elé tették, megsózták marhasóval és ez volt rágcsálni valójuk. A lerágott szár a kemence fűtését szolgálta. Nekünk gyerekeknek a nagypapa meg gyártotta belőle a különböző hangzású hegedűket, amikkel cincogtunk a konyhában. A kukorica földről legutoljára a disznótök és az úri tök érkezett haza. Nagy kupacba rakták a szederfa alatt. Téli vitaminforrás volt embernek , állatnak.
Cukorrépát is termeltünk. Hidegek voltak már, amikor azt húzták ki a földből, csirázták le, és kupacokat raktak a földeken. Mikor már elkezdődött a vasút állomáson a répa átvevés, szekerekre rakták, és hordták a vagonokba, vagy a sínek mellett prizmába rakták. Szállították a petőházi cukorgyárba. A megrakott, hosszú szerelvény visszafelé meg hozta a kristálycukrot , a melaszt, és a répaszeletet. A répaszeletnek minden gazdasági udvarban volt annak idején egy gödör ásva. Ebbe a gödörbe vellázták (villázták) bele a répaszeletet és tiportuk tömörítettük, úgy tartósítottuk. A melasz a tehenek takarmányára került. Én is meg szoktam nyalni, csak úgy kíváncsiságból. Édes ízű, méz- szerű massza volt. Mindig hagytunk saját részünkre is otthon cukorrépát. Télen jóízűen fogyasztottuk.
Már csak a szántás volt vissza. Édesapám egy rossz kimustrált cekkerbe beletette az ekevasat és mondta: Kislányom menj ki a Kőris partra a kovács műhelybe, mondd meg a Jóska bácsinak, legyen olyan szíves élezze meg ezt az ekevasat, majd reggel útközben bemegyek érte. Az ezután következő ház körüli munkában már csak nézelődő voltam. A férfiak fát firiszültek (fűrészeltek). A firiszülő bakra tették a méteres fákat és kézi firisszel (fűrésszel) kuglikra vágták. A favágító tuskon pedig fölaprították. Az asszonyok hordták a fás színbe, és télen kosárszám a konyhánkba került.
Nem tudom, hogy ezek a sorok visszaadják-e azt a szervezettséget, összefogást, alapos tervezést, kitartást és a jókedvet , amivel ezek a paraszt emberek ( nem csak az én családomban ) rendelkeztek. Mindent fölhasználtak, amit megtermeltek, óvták a termést, a földet és hálásak voltak azért, amit nekik termett. Volt haszna a falevélnek, amit szigetelésnek használtak a vermeléskor, a kukorica torzsának, ami gyerekeknek építő játék, a sporheltben gyújtós volt. A tejesfazekak, kannák kiöblítésekor keletkezett tejes vízzel a cicák tálkája telt meg finom itókával. A fahamu mosásra, mosogatásra, és télen az út csúszásmentesítésére volt jó, a favágáskor keletkezett kéreg darabok és a firiszpor a hús füstölését szolgálták.
A célom az volt, hogy emléket állítsak szorgalmas, példa mutató munkájuknak, és hogy azt az útókor is megismerje. Igaz, hogy egy „minden lében kanál „ kislány ellesett pillanatain keresztül nem mindig pontosak az itt leírtak, de talán érdemes arra, hogy visszapillantsunk.
A képgalériában közzétett képek a családom fotoalbumából, a cikkek végén levő tartalomban megjelentetettek (illusztrációk ) az internet képtárából valók.
Répcelak, 2013 január. 20.
gépsorboronavetés
ekepetrence